Kako povećati efikasnost goriva?

Lista jednostavnih i efikasnih načina za ekonomičniju potrošnju goriva

Ovaj tekst je lista jednostavnih saveta i efikasnih načina koji mogu da vam posluže da vaše vozilo ekonomičnije troši gorivo. Ukoliko imate neki savet koji nije na ovoj listi, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo ga uključiti na našu listu.

Pametno koristite brzine

Vozite u najvećoj mogućoj brzini jer na ovaj način ne naprežete dodatno motor i time štedite gorivo. Automobil koji u trećoj brzini ide 60km/h troši i do 25% više goriva nego da kad istu ovu brzinu postiže kada je u petoj brzini.

Vozite nežno

Mislite unapred! Koristeći mali gas i izbegavajući naglo kočenje smanjićete i potrošnju goriva i habanje. Probajte da predvidite ritam saobraćaja i prilagodite stil i brzinu vožnje kako biste što manje ubrzavali i kočili. Istraživanja pokazuju da stil vožnje primeren saobraćajnoj situaciji, može da uštedi i do 30% goriva.

Ugasite motor

Postoje dve strane kad je ovaj savet u pitanju. Gašenje motora na kratak vremenski interval će ustvari povećati potrošnju goriva usled ponovnog paljenja motora. Takođe katalizator neće raditi pod punom temperaturom, što će smanjiti efikasnost vašeg automobila i povećati količinu zagađenja koju prouzrokujete. Međutim, ako se zaustavite na duže od par minuta, onda će vaš automobila potrošiti manje goriva ukoliko isključite motor.

Olakšajte automobil

Razmislite dobro šta vam je sve potrebno za put. Ako vam je nešto nepotrebno, nemojte to spakovati. Što je manja težina tereta koju nosi automobil, manja je i potrošnja goriva.

Vozite odgovarajuće gume

Procenjuje sa da je oko 50% guma na putevima pod manjim pritiskom od optimalnog. Pored toga što se time gume više habaju, to smanjuje i efikasnost goriva koje trošite. Proveravajte pritisak u gumama barem svake dve nedelje. Na povećanje potrošnje goriva (a i na vašu bezbednost!) takođe utiču i pohabane gume, pa je preporučljivo da redovno porveravate dubinu šare. Ukoliko treba da zamenite gume onda uzmite u obzir neke od novijih "eko" guma koje su posebno dizajnirane da štede gorivo i čuvaju životnu sredinu. Pogledajte kako još gume utiču na potrošnju goriva i šta povodom toga planira da u narednom periodu preduzme Evropska Komisija.

Prozori na automobilu

Vožnja sa otvorenim prozorima drastično smanjuje efikasnost goriva koje trošite, mnogo više nego da uključite klimu.

Ostavite automobil kod kuće!

Verovatno najefikasniji način da smanjite potrošnju goriva jeste da ostavite automobil kod kuće, i vozite se biciklom, gradskim prevozom ili pešačite. Većina razdaljina koju prelazite vašima automobilom je manja od par kilometara, pa su šetnja ili vožnja bicikla jeftinije, čistije i zdravije varijante prevoza.

Filter za vazduh

Jedan od najčešćih razloga za povećanu potrošnju goriva jeste zaprljan filter za vazduh, što smanjuje količinu vazduha koji ulazi u cilindre motora i prouzrokuje nepotpuno sagorevanje. Zato redovno proveravajte da li je filter za vazduh čist.

Svećice

Postarajte se da su svećice na vašem automobilu u dobrom stanju. Promenite njih i žice u redovnom vremenskom intervalu. Time ćete obezbediti da svi cilindri dobro pale što će doprineti manjoj potrošnji goriva.

Motorno ulje

Redovno menjajte motorno ulje. Koristite samo ulje koje preporučuje proizvođač, naročito na novim automobilima. Pranje motora pre nego što sipate novo ulje pomoći će da se odstrani prljavština koja se nakupila u motoru. Za starije motore preporučuje se korišćenje aditiva koji zgušnjavaju ulje čime se sprečava nepotpuno sagorevanje i povećava efikasnost utrošenog goriva.

Auspuh

Većina automobila ima posebnu veličinu auspuha. Ako je veličina auspuha manja ili veća u odnosu na preporučenu, to će uticati ne samo na potrošnju goriva, već može da ima i druge negativne posledice po automobil.

16/01/2009